antikankerpillen

uit de nieuwsbrief van MMV

De farmaceutische industrie wrijft zich in de handen nu nieuwe medicijnen tegen kanker succesvol blijken te zijn. De winsten bereiken recordhoogtes.

Absolute kampioen moneymaker is het Amerikaanse farmaconcern Merck & Co, zo bericht het Financieele Dagblad.  Het bedrijf dat in Europa bekend staat als MSD en twee grote productievestigingen in Nederland heeft, heeft een ongekend succesnummer met het geneesmiddel Keytruda (stofnaam pembrolizumab). Het medicijn – een zogenaamde immuuntherapie – is in 2016 in Europa geïntroduceerd, in eerste instantie voor patiënten met een uitgezaaid melanoom, een ernstige vorm van huidkanker.

Nieuwe kaskraker goed voor 2,36 miljard

Inmiddels gebruiken artsen Keytruda bij de bestrijding van steeds meer vormen van kanker en vaak ook in een eerder stadium van de ziekte. Merck vaart er wel bij. De nieuwe kaskraker was in het tweede kwartaal van dit jaar goed voor verkoopinkomsten van €2,36 miljard. Keytruda lijkt op weg om het reumamiddel Humira van de troon te stoten als best verkochte medicijn ter wereld.

Tegelijkertijd weten Merck en de zijnen pogingen om de prijzen te verlagen met succes af te slaan. Met name Amerikaanse politici proberen de farmareuzen te dwingen tot prijsafspraken maar die geven geen krimp. De behandelkosten kunnen daardoor oplopen tot honderdduizenden euro’s per patiënt.

9 augustus 2019