Artemisinine helpt bij darmkanker

Een goedkoop medicijn dat gebaseerd is op de Chinese kruidengeneeskunde blijkt effectief te zijn in de strijd tegen darmkanker.

Wetenschappers zeggen dat artemisinine dat uit de plant Zoete Alsem wordt gewonnen effectief werkt tegen darmkanker waar in Nederland jaarlijks 15.000 mensen mee worden geconfronteerd.

Uit onderzoek is gebleken dat bij 23 darmkankerpatiënten die het middel vóór de operatie twee weken lang namen, er bij slechts een patiënt de ziekte na enkele jaren terugkwam.
Deze patiënten hadden bovendien geen last van bijwerkingen.

Onderzoekers gaan kijken of artemisinine van oorsprong een middel tegen malaria de groei van tumoren kan blokkeren na een operatie.

Hoofdonderzoeker professor Sanjeev Krishna van St. George’s London University zegt: we weten dat het veilig en goedkoop is.

Artemisinine wordt uit bladeren van de Zoete Alsem gewonnen, het kruid wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt om koorts te verlichten. De Chinese wetenschapper Tu Youyou kreeg in 2015 de Nobelprijs voor de Geneeskunde omdat zij had ontdekt dat het kruid helpt tegen malaria.