Cosmetica en tienermeisjes

Vooral tienermeisjes lopen gevaar omdat hun reproductieve organen zich snel ontwikkelen en uit onderzoek blijkt dat zij meer cosmetica gebruiken dan een gemiddelde volwassen vrouw.

De aanpak van de onderzoekers was eenvoudig: ze vroegen 100 tienermeisjes om drie dagen lang alleen schoonheidsproducten te gebruiken die vrij waren  van hormoonverstoorders, en vergeleken vervolgens de urinestalen van voor en na de testperiode.

Uit die vergelijking bleek een duidelijk verschil in blootstelling:

de afbraakstoffen van bijvoorbeeld di-ethylftalaat dat vaak gebruikt wordt in parfums was verminderd met 27 procent. Parabenen die vooral als bewaarmiddel in cosmetica gebruikt worden daalden zelfs met 45 procent. Reststoffen van triclosan en benzofenon-3 gebruikt in antibacteriële zepen en zonnecrème daalden met 33 procent.

Bewustzijn van de jeugd:
Opvallend is dat de wetenschappers er voor kozen om nauw samen te werken met de tieners in de opzet en uitvoering van de studie, precies om hun bewustzijn te vergroten. Nadat ze van de resultaten op de hoogte waren gebracht, bleken de leerlingen overtuigd en informeerden ze vrienden en familieleden over de gevaren van de stoffen.

De studie verscheen in het tijdschrift Environmetal Health Perspectives (IPS)