Is een aftersun echt nodig?

Uit de nieuwsbrief van Van der Pigge
Nu de eerste zonnestralen onze huid weer hebben beroerd duikt gelijk het volgende vraagstuk op: wat smeren we, waarom en wanneer?

Aftersun smeren na de zon?

Afgelopen week zijn we uitgebreid ingegaan op het belang van zonnebescherming; smeren met een beschermingsfactor voordat je de zon ingaat om zo je huid te beschermen tegen schade door uv-straling. De meesten van ons zijn inmiddels doordrongen van het belang van een goede bescherming tegen de zon. Maar hoe zit het met de verzorging van je huid na een zonnebad of een dag in de zonnige buitenlucht? Is dat noodzakelijk? Waarom zou je dat doen als je ook al een beschermer hebt gebruikt? En wat moet je dan eigenlijk smeren?

Behoud van een gezonde huid

Eerlijk gezegd neem ik het zelf niet zo nauw met de nazorg na een dagje zon op mijn huid. Meestal wordt het laat op zo’n dag en is een verfrissende douche voor het slapen gaan het sluitstuk. Ook nog smeren vind ik dan gedoe en ik had mezelf toch goed beschermd? Ik eet gezond en drink voldoende, dus hoeveel kwaad kan het dan om dat stukje nazorg over te slaan? Uit een klein onderzoek op internet komt toch het tegendeel naar voren: ook de nazorg is van belang voor het behoud van de gezondheid van je huid na het zonnen.

Vrije radicalen

Het blijkt dat, ondanks een goede beschermer, de zon toch nog steeds stressvol is voor onze huid. De zon warmt onze huid op en droogt haar daarmee uit. Daarnaast kan de opgesmeerde beschermer niet geheel voorkomen dat er tijdens het zonnen vrije radicalen worden aangemaakt. Die vrije radicalen richten schade aan die onder andere een versnelde huidveroudering tot gevolg heeft. Dat komt tegelijk ook doordat uv-straling collageen en elastine afbreekt. Deze twee factoren bij elkaar zorgen voor (versnelde) rimpelvorming. Vrije radicalen veroorzaken niet alleen huidveroudering, zij veroorzaken ook ziekten. Denk hierbij  aan hart- en vaatziekten, maar ook bijvoorbeeld aan obesitas en zelfs kanker. Het voert te ver om in deze blog uit te leggen hoe dat in zijn werk gaat, maar duidelijk is dat de schade die de zon kan aanrichten groter kan zijn dan een paar extra rimpels.

Dus toch maar smeren?

Allereerst voeg je door het smeren van een goede lotion, crème of balsem vocht en vet toe. Daarmee wordt de veroorzaakte uitdroging enigszins ondervangen. Veel drinken is ook belangrijk. Wanneer je een keuze maakt voor een lotion na het zonnen kun je er bij de aanschaf op letten dat de lotion een verkoelend element bevat. Aloë vera staat bekend om haar kalmerende eigenschappen. Zo voorkom je verdere uitdroging en kan bij een lichte verbranding de huid wat afkoelen.

Antioxidanten

Verder heb je antioxidanten nodig om de vrije radicalen te slim af te zijn en zo de schade te beperken. Denk aan vitamine A, E en C. Antioxidanten zitten in je voeding, maar je kunt ze ook kant en klaar innemen of opsmeren. Na een dag in de zon kun je daar wel wel wat meer van nodig hebben dan dat er in een bosbes of een sinaasappel zit. Het heeft dus de voorkeur om – naast een gezonde voeding – iets extra’s te smeren. Kies daarbij voor een crème of lotion die de belangrijkste antioxidanten bevat. Als je het echt bont wilt maken kun je ook voor een crème of lotion gaan met toegevoegde collageen. Conclusie is, wat mij betreft, dat smeren na het zonnen best belangrijk is wanneer je zuinig wilt zijn op je lijf.

Aftersun of een goede bodylotion?

Is het dan noodzakelijk om een speciaal een aftersunproduct te kiezen of kan een goede bodylotion ook dienst doen? Dat kan zeker! Let goed op de stoffen die in de lotion verwerkt zijn. Je wilt natuurlijk niet nog meer schadelijke stoffen oplopen dan je al gedaan hebt. Let daarbij op toegevoegd parfum en andere (synthetische) geurstoffen, diethylphthalat, PEG derivaten, paraffine, aardolieproducten en siliconen. Vermijd deze stoffen zoveel mogelijk.

Houd verder rekening met de alcohol die in een lotion is gebruikt. Is dat wel een natuurlijke? Anders droogt je huid alleen maar verder uit. Vaak heeft het de voorkeur te kiezen voor een natuurlijk product waar natuurlijke grondstoffen in verwerkt zijn. En verder kun je er dus op letten dat er antioxidanten in de lotion zijn opgenomen. Als je er dan een kiest die ook nog eens een verkoelende werking heeft is het niet per se noodzakelijk om voor een aftersun te gaan. Voordeel van een goede aftersun kan natuurlijk zijn dat aan alle bovengenoemde zaken al is gedacht en je dus niet verder hoeft te zoeken. Er zijn zeker merken die aan alle eisen voldoen en jouw huid en lichaam dus mooi kunnen helpen bij de nazorg na een heerlijk dagje zon.

Heb je vragen over het met natuurlijke middelen ondersteunen van je gezondheid? Vraag ons advies! Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.