Narcisme een verklaring

Narcisme schijnt volgens onderzoek steeds meer toe te nemen, ook onder jongeren. Er wordt zelfs ook al gesproken over Spiritueel Narcisme: het idee dat je door spirituele wijsheid een bijzonder persoon bent, beter dan anderen.

Het is niet wetenschappelijk aangetoond, maar de neuropsychologie en neurowetenschappen gaan er tot nog toe van uit dat narcisten niet worden geboren als narcist.

Wat is nu eigenlijk narcisme en zijn we niet allemaal wat narcistisch? Narcisme is eigenlijk een relatiestoornis.

Narcisten zijn er in verschillende typen. Ze kunnen heel ‘normaal’ overkomen en overtuigend liegen. Kenmerkend is meestal een sterk charisma en flamboyante verschijning waarmee ze hun omgeving inpakken. Natuurlijk hebben we allemaal mogelijk wat narcistische trekken maar zodra het narcistisch gedrag te extreem of voortdurend relatiebreuken oplevert, is er wel degelijk wat aan de hand. De relatiebreuk ligt bij een narcist ook altijd aan de ander. Narcisme komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

De kernsymptomen van narcisme zijn;
‘een instabiele basis’,
‘jezelf opblazen’,
‘gebrek aan wederkerigheid’ en
‘afstoten’.
Deze vier symptomen vormen een vicieuze cirkel (de narcistische cirkel).

Narcisme kan ook sterk verbonden zijn met pathologisch liegen. Een narcist kan voortdurend zijn mening en verhalen veranderen, liegen is een gewoonte in het gedrag. Normaal gesproken als je liegt geeft je lichaam een stress-respons. Misschien ga je blozen of zweten. Bij een narcist gebeurt dit niet, hij gelooft in zijn eigen leugens en kan daardoor mensen gemakkelijk misleiden.
Manipulatie zie je ook bij narcisme. Beloftes worden verbroken wanneer dat hem uitkomt. Wat ooit gezegd, beloofd of afgesproken is, telt niet meer of de feiten worden verdraaid.
Een narcist kan je ook beschimpen in je hele omgeving, waardoor je wereld als partner van een narcist, steeds kleiner wordt.
Ook kan een narcist je dagen negeren wat ook wel stilte behandeling wordt genoemd.

Dit geeft zeker in relaties veel emotionele verwarring en heeft een effect op je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je krijgt twijfels over jezelf of verliest jezelf. Waar onenigheid is hebben beiden schuld, maar in een relatie met een narcist zet ik hier sterk mijn vraagtekens bij. Natuurlijk blijf je altijd verantwoordelijk voor je eigen aandeel en hoe jij reageert op het gedrag van een narcist. Bedenk goed dat de narcist helemaal niet aan de relatie wil werken, hij wil dat jij er aan werkt.

De emotionele beschadiging die je oploopt in een narcistische relatie ondermijnt de relatie met jezelf, je leven wordt onveilig en je stapt in de overlevingsmodus. Resteert: vechten, vluchten of bevriezen. Allemaal bijzonder schadelijk voor jezelf.
Een narcist lijkt als je hem leert kennen bijzonder charmant en empatisch. Maar naarmate de relatie vordert, is het inlevingsvermogen enorm onderontwikkeld. De narcist vindt dat hij altijd tekort wordt gedaan, te weinig aandacht krijgt of bevestiging en stapt daardoor snel in het gekrenkte kind, een kind wat zijn zin niet krijgt.

Vervolgens projecteert de narcist op jou. Jij bent niet te vertrouwen, jij bent onrespectvol, jij bent niet vriendelijk, jij bent niet goed en dit is uitermate slopend.

Alhoewel we altijd voorzichtig moeten zijn met het etiketteren van mensen wil ik dit etiket ook loslaten. Het maakt niet uit wie of wat iemand is.
Maar wat wel uitmaakt is welk gedrag de ander vertoont en wat voor invloed dit heeft op jouw leven, luister naar je ‘onderbuikgevoel’. De signalen voel je, de twijfels over iemands eerlijkheid voel je, de manipulaties voel je, dat je genegeerd wordt voel je, dat het altijd aan jou ligt, voel je.
De vraag is eigenlijk: hoe wil ik mijzelf laten behandelen en hoeveel zelfliefde heb ik?

Artikel uit de Bio-Gezond nieuwsbrief van 17-9-2015