Studenten en autisme

uit de nieuwsbrief van dokter Bosman

Studenten met ADHD of autisme ervaren veel problemen op de universiteit en hogeschool. Als gevolg vallen deze studenten vaak uit, blijven ze met een forse studieschuld zitten of worden ze depressief, dit blijkt uit een nieuwe peiling van Balans en NVA. Deze bevindingen komen overeen met de bevindingen in het mbo.

Overprikkeling in het onderwijs

Voor mensen met autisme is studeren vaak een overweldigende ervaring door de vele prikkels, het geluid, felle licht en de vele open ruimtes. Ook zijn roosters vaak niet van tevoren bekend. Je moet vaak eerst tegen problemen aanlopen voordat je hier begeleiding bij kan ontvangen. Ook begeleid wonen kan voor problemen zorgen door het gebrek aan echte ondersteuning.

Jongeren, druk en ondersteuning

Er is vooral een gebrek aan ondersteuning na het middelbare onderwijs. De meeste jongeren die ADHD of autisme hebben, kunnen al baat hebben bij enige vorm van ondersteuning. Struikelblokken op het hoger onderwijs zijn vaak bijkomende huishoudelijke taken, groepswerk, stages en de scriptie.

Studie aangepast op behoefte

Oudervereniging Balans vindt dat er meer begeleiding moet komen voor studenten met een aandoening. Studieprogramma’s moeten makkelijker aangepast kunnen worden op individuele behoeften. Er moeten meer mogelijkheden komen voor rustige studieplekken. In het geval van een hoge studieschuld zou de overheid deze eventueel moeten kwijtschelden. Ook houden studenten met een aandoening zoals ADHD of autisme dit vaak voor zich bij de inschrijving. Ze ontvangen daardoor niet de begeleiding die ze eventueel nodig hebben.

Ouderbegeleiding

Ouders hebben momenteel nauwelijks zeggenschap, omdat de studenten vaak meerderjarig zijn. Echter, studenten kunnen hier vaak veel baat bij hebben en het is een goedkope vorm van hulp. Samenwerking met ouders zou dus vanzelfsprekend moeten zijn indien een student dit verzoekt. Een andere optie is om de studenten te koppelen met een andere student. Bij Radboud Universiteit worden studenten met autisme bijvoorbeeld gekoppeld aan een ouder maatje.

Er moet nog veel gebeuren om het onderwijs aan te passen en te optimaliseren voor studenten met ADHD en autisme om te verzekeren dat zij het optimale uit hun recht op onderwijs kunnen halen.

Contact

Heb jij last van ADHD of autisme? Wil je graag in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: nrc.nl