Suiker is machtig in Europa

De macht van de voedingsindustrie in Brussel neemt toe, stelt lobbywaakhond Corporate Europe Observatory in een nieuw rapport.
,,Multinationals kunnen regels tegenhouden die suikerconsumptie moeten tegengaan”, zegt onderzoeker Katharine Ainger.

,,Een bedrijf als Nestlé is inmiddels groter dan Shell. Het kan miljoenen steken in lobbypraktijken, en heeft een enorme waarde als het gaat om werkgelegenheid en export.
De druk op Europa om hen ongemoeid te laten, is groot. Veel politici lijken daarvoor te bezwijken.”

En zo haalden voorstellen om suiker zwaarder te belasten, en om de informatie op producten eerlijker te maken, de eindstreep niet. De bedrijven beïnvloeden ook de wetenschap, meldt het rapport. Zo stelden 21 wetenschappers in 2010 dat er géén concrete link is tussen suiker en obesitas. Uit het rapport blijkt nu dat 14 van de 21 onderzoekers een band hadden met de voedingsindustrie. Geen uitzondering, zegt de Belgische hoogleraar Jan Geuns van de KU Leuven.

,,Menig onderzoeker laat zich gebruiken door de industrie. Ze publiceren onderzoek waaruit blijkt dat de effecten van suiker wel meevallen. Gebaseerd op niks.” Ainger: ,,Veel wetenschappers zijn op zoek naar financiering voor hun onderzoek. De industrie betaalt daar graag voor. En dat heeft invloed.”

Bovenstaand zijn fragmenten van deze link