Top vijf van stress plekken in je lichaam

Uit de nieuwsbrief van Holistik

Bij stress denk je waarschijnlijk aan iets dat zich vooral tussen je oren afspeelt. Maar niets in minder waar. Stress kan zich op allerlei plekken in je lijf manifesteren. Volgens de Amerikaanse stress-expert Lauren Roxburgh zijn er 5 ‘stresscontainers’ waar chronische stress zich vast zet. Welke container het eerst overloopt verschilt per mens. 

Op déze 5 plekken zet stress zich vast in je lijf

Voordat we de 5 stresscontainers lokaliseren, is het van belang om een onderscheid te maken tussen acute stress en chronische stress. Acute stress ervaar je in onverwachte situaties zoals wanneer je opzij moet springen voor een tram. Er komt dan extra cortisol vrij. Dit stresshormoon zorgt  er – samen met een geactiveerd sympathisch zenuwstelsel – voor dat er binnen no time extra suiker en zuurstof naar je hersenen gaan en dat er meer van de opwekkende neurotransmitter dopamine vrijkomt. Je krijgt dus een stoot energie en wordt scherp. In tegenstelling tot chronische stress verdwijnt acute stress ook gauw weer. Chronische stress ontstaat door issues waar je over een langere periode mee kampt. Denk bijvoorbeeld aan een (te) veeleisende baan, een ruzie binnen de familie of relatieproblemen. Telkens als jij stress ervaart, maken je bijnieren cortisol aan. Als je langere tijd dealt met te veel stress kun je te maken krijgen met een burn-out of bijnieruitputting.

Emotionele informatie

Toch zijn het niet alleen je bijnieren die overbelast raken door stress. Sterker nog: je hele lijf krijgt het te verduren als je last hebt van chronische stress. Neurofarmacoloog Candace Pert deed onderzoek naar de relatie tussen stress en emoties. Haar belangrijkste conclusie? Een gevoel dat ontstaat in je hoofd vertaalt zich in chemische verbindingen die ergens vrijkomen. Organen, weefsel, huid, spieren en klieren hebben allemaal eiwit-receptoren en zijn in staat in emotionele informatie op te slaan. Dit betekent dat emotioneel geheugen niet alleen in je hoofd is opgeslagen maar op verschillende plekken in je lijf. Ben je emotioneel niet in balans als gevolg van langdurige stress dan uit zich dat op allerlei plekken in je lijf.

5 stresscontainers

Volgens stress-expert Lauren Roxburgh zijn er 5 plekken in je lijf waar stress zich kan ophopen. Als deze stress containers te vol raken krijg je last van blokkades, pijn en spanningen.
Dit zijn de 5 stresscontainers:

1) Kaak en gezicht

De spieren in je kaak en rondom je mond en ogen reageren vrijwel direct op stress door zich aan te spannen. Wat helpt is de spanning weg gapen, met je mond wijd open. Het gaat niet om de diepe uitademing, maar om de beweging die je er mee met je mond maakt.

2) Schouders en nek

Spanningen kunnen er voor zorgen dat je ledematen écht zwaar voelen. Dit geldt ook voor je nek- en schouderspieren. Bij chronische aanspanning door stress en hoge werkdruk kunnen deze spiergroepen zelfs korter worden. Op langere termijn kunnen gespannen spieren in nek en schouders leiden tot pijn en knopen in je nek of tussen je schouderbladen. Daarnaast vermindert spanning de bloedsomloop en wordt de zuurstoftoevoer beperkt. Er ontstaan ophopingen van melkzuur- en giftige metabolieten en je pijnreceptoren worden actiever, waardoor je pijn sterker ervaart.

3) Longen

Zodra je stress ervaart, reageert je lichaam door zich klaar te maken om in beweging te komen (vechten of vluchten). Er treedt een serie fysiologische veranderingen op. Je hartslag, bloeddruk, ademhaling en spierspanning nemen toe en je spijsvertering vertraagt. Je gaat ook oppervlakkiger en hoger ademhalen. Noodzakelijk als je plots moet wegduiken voor een  naderende tram, maar niet prettig als de oorzaak ligt bij deadlines, financiële zorgen of familieproblemen. Je lijf blijft dan in een staat van verhoogde paraatheid waardoor je verkrampt raakt. Je hebt te weinig ruimte om diep en rustig adem te halen met als mogelijk gevolg kortademigheid, benauwdheid, hoofdpijn en andersoortige klachten.

4) Maag

‘De maag is de spiegel van de ziel’, wordt wel gezegd. Stress is één van de belangrijkste oorzaken van maagklachten. Door stress schiet je lichaam in de fight or flight modus. Daardoor denkt je lichaam dat je op het punt staat om te gaan rennen of vechten. Eten is dan niet handig en dus gaat de maag op slot.

5) Heupen

Bij stress denk je waarschijnlijk niet aan je heupen, maar toch zijn ook je heupen ware stresscontainers. Je heupen staan in verbinding met je kaken. Ervaar je stress, dan merk je dat meteen aan je kaken. Die geven op hun beurt weer het sein door aan de heupen. Heb je het idee dat stress zich heeft vast gezet in je heupen? Probeer dan een paar heup-openende yoga poses. Een goede yogaschool kan je daar zeker bij helpen.