Voorzichtig met Melatonine

Uit de nieuwsbrief van Medisch Dossier.

Melatonine is een hulpmiddel om goed te kunnen slapen. Veel jonge en gezonde tieners gebruiken dit medicijn wekelijks, zo blijkt uit bevolkingsonderzoek Generation R van het Erasmus MC. De vraag is of dit verstandig is.

Melatonine is een slaaphormoon dat het lichaam zelf aanmaakt en invloed heeft op het slaap- en waakritme. Het is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Artsen schrijven het voor aan volwassen met slaapritmeproblemen. Ook kinderen met autisme of ADHD nemen op doktersadvies regelmatig melatonine in.

Slaapdagboek

In het langlopende bevolkingsonderzoek Generation R wordt onderzoek gedaan naar de gezondheid van kinderen en hun ouders in Rotterdam. Aan melatonineonderzoek deden 871 kinderen mee van gemiddeld elf jaar. De kinderen hielden ruim een week een slaapdagboek bij. Zij kregen ook een speciale horloge om, zodat de onderzoekers konden signaleren wanneer zij sliepen en wakker waren. Daarnaast werden de ouders bevraagd over het slaapgedrag van hun kinderen.

Geschrokken

Ongeveer een kwart van alle kinderen heeft slaapproblemen. De onderzoekers zijn geschrokken van het gegeven dat 1 op de 17 gezonde tieners ter bestrijding hiervan melatonine gebruikt. De tieners nemen de melatonine bovendien vaak in zonder goed advies over dosering en toediening, waardoor het gebruik het slaapritme zelfs kan verslechteren. Daarom adviseert het onderzoeksteam de ouders om bij slaapproblemen melatonine alleen te gebruiken op doktersadvies. Juist ook omdat niet bekend is of melatonine op lange termijn niet schadelijk is voor kinderen.
 

Bron: JAMA Pediatr. 2019 Jul 22.