Wintertijd en zomertijd

Uit de krant van 05-11-2016

Wintertijd: nergens voor nodig volgens Annie Schreijer-Pierik

De klok gaat weer een uur terug vannacht, als het u ontgaan was. Maar ach: in een tijd van smartphones en computers gaat dat allemaal ‘vanzelf’. Op naar wintertijd: ’s ochtends even een uurtje erbij, maar aan het einde van de middag schrik je je wild van de donkerte. Sedert 2002 doen we dat in de gehele EU op hetzelfde moment.

Agrariër en CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik pleitte deze week wederom voor het afschaffen van deze halfjaarlijkse tijdsswitch. Experts zijn het met haar eens. “De economische voordelen zijn veel kleiner dan gehoopt en er zijn risico’s die we kunnen vermijden. Het is niet nodig, laten we het niet doen”, aldus chronobiologe Domien Beersma van de Rijksuniversiteit Groningen.

Emeritus hoogleraar Ton Schoot Uiterkamp vervolgt: “De zomertijd is ingevoerd in 1977 om energie te besparen. Maar dat verhaal is inmiddels onderuit geschoffeld. Airco’s en verwarming in de ochtend compenseren de besparing op lampen.” Volgens Essent wordt er in Nederland dankzij de zomertijd slechts 0,5% minder energie gebruikt. Anderzijds heeft het toerisme baat bij het ’uurtje langer avondlicht’.

Wat betreft de gezondheidsrisico’s is het verhaal duidelijker, vindt chronobiologe Marijke Gordijn van Chrono@Work. Een deel van de bevolking kampt met vermoeidheid, dalende productiviteit en rijdt vermoedelijk ook slechter. In België zou het aantal zwaargewonde of overleden voetgangers na de ingang van de wintertijd zelfs met 63% stijgen. Onderzoek wijst ook op extra hartinfarcten na het verzetten van de klok.

De helft van de Nederlanders heeft last van het terugzetten van de klok in het najaar, bleek 2 jaar terug reeds uit een enquête onder 590 Nederlanders door onderzoeksbureau Kien, in opdracht van Servier Nederland Farma. Vrouwen nog meer dan mannen. De meeste klachten zijn slaapgerelateerd. Zo voelt iets minder dan de helft van de mensen zich minder uitgerust, wordt 1 op de 3 vroeger wakker en komt een kwart ’s avonds moeilijker in slaap.